Børster støv av gammel Nasa-idé: Bakterie som omdanner gass til mat

19. juli 2021

Nasa utviklet ideen for å kunne sende mennesker til Mars. Nå skal den bidra til kortreist fiskefôr på Lista.

I 1966 utforsket NASA muligheten for å livnære astronauter på langvarige romreiser ved å dyrke bakterier som kunne konsumere CO₂. Denne ideen, som opprinnelig ble utviklet med tanke på bemannede turer til Mars, har nå blitt revitalisert for et helt annet formål: å produsere fiskefôr. Terje Ernst Mikalsen, en seriegründer, sammen med forskere ved Norce i Bergen, har gjenopptatt denne ideen gjennom selskapet Gas2Feed. Planen er å fange CO₂ fra laksens pust i landbaserte oppdrettsanlegg, kombinere den med hydrogen, oksygen og bakterier, og deretter produsere protein som kan brukes som fiskefôr.

Resultatene fra de første testene ved Norce i Bergen har vist at denne prosessen kan produsere et høykvalitets protein. Gas2Feed har planer om å implementere denne kombinasjonen av CO₂-fangst, fôrproduksjon og fiskeproduksjon i Lista i Farsund kommune. Dette vil skje gjennom et nytt anlegg som skal bygges av Gas2Feeds søsterselskap, Eco Fish Circle, i løpet av de neste to til tre årene.

Denne innovative tilnærmingen til fiskefôrproduksjon kan potensielt redusere CO₂-utslippene betydelig. Ved å trekke CO₂ fra fisketankene og spare klimagassutslippene fra soyaproduksjon og transport, kan det oppnås en reduksjon på over 2,2 kilo CO₂-utslipp per fisk. Dette tilsvarer omtrent 40% av de totale klimagassutslippene fra produksjonen før fisken blir slaktet.

Dette innovative konseptet viser hvordan gamle ideer kan få nytt liv og potensielt bidra til bærekraftige løsninger i moderne industri.

For mer informasjon, se den opprinnelige artikkelen.

gas2feed-protein-20210414_092220